ЗА НАС

Фирма „Лейла“ е създадена през 1995 г. от Лиляна Велчева. В ателието се изработват носии от всички региони на България, както по модел на фирмата, така и по модел на клиента.
за нас Лиляна велчеваПовече от 40 години Лиляна Велчева се занимава с изработка на      национални          костюми. Започва работа в отдел за производство на народни носии  – „Българско  везмо“. Запознава се с различни техники по изработката на  традиционни костюми. В  началото Лиляна бродира елементи от народната носия на  ръка, а след това и на  специална машина за бродерия. След като напуска „Българско  везмо“, започва  работа в Националната опера, в отдел по украса на костюмите. В  продължение на  годините Лиляна натрупа опит и решева да отвори свое собствено  ателието за  народни носии и така през 1995 г. е създадена фирма „Лейла“, в която  Лиляна и синът  й Георги Велчев вече 20 години сътворяват едни от най-красивите  носии в България.
В ателието се изработват костюми за ансамбли, народни певци, а вече и за традиционни български сватби. Фирма „Лейла“ работи с много български ансамбли като „Росна китка”, „Здраве”, „Българе”, „Пирина”, „Хоп – троп”, „Лозенска младост”, „Средец”,”София 6”, както и много чуждестранни ансамбли от Молдова, Украйна, Испания, Германия, САЩ. В ателието се шият някой от костюмите на Гуна Иванова, Илия Луков, Татяна Сърбинска.
Със създаването на ателието за народни носии, Лиляна Велчева успява да запази българското и да възроди българската култура през багрите, шевиците и бродериите на народната носия, защото всеки който ги гледа на сцената може да се докосне до магията на България и нейните красоти.
error: Content is protected !!